Main » 2010 » November » 13

Vjerniku koji ce ovih dana krenuti put Meke, s namjerom da hodocasti casna mjesta, da obavi peti rukn islama, ne može a da ne zakuca jace srce kada pomisli da ce, kao hadžija, biti jedan od dujufur-Rahman (gostiju Milostivog), da ce uskoro hodati po mjestima po kojima je hodao Allahov, dž.š, miljenik Muhammed, s.a.v.s, da ce hodati po mjestima po kojima su hodali ashabi, najodabranija generacija koja je ikada krocila na Zemlju, po mjestima koja su bila svjedok objave Kur‘ana, koja su bila svjedok zijareta naših predaka, naših majki i oceva, naših deda i nana, svih muslimana i muslimanki koji su živjeli na planeti Zemlji, a koji su se odazvali Allahovu, dž.š, pozivu da hodocaste to casno mjesto. Srce ne može ostati ravnodušno kada zna da se, odlukom da ide na hadž, odaziva pozivu Ibrahima Alejhisselama, našeg praoca, koji je prije više hiljada godina, po Allahovoj naredbi, ljude pozvao na hadž: ”I oglasi ljudima hadž: dolazice ti pješke i na kamilama iznurenim; do ... Pročitajte više »



Ulazimo u još jednu školsku godinu u kojoj se, kako se može nazrijeti, bije bitka za ideološko usmjeravanje i odgajanje daka, a ta bitka još više ce se rasplamsati, s obzirom da se ocekuje da ce partije koje su protiv vjeronauke ojacati u svim sferama vlasti, tako da ce se mogucnost njihovog djelovanja na ukidanje vjeronauke povecati.
Imajuci u vidu da su protiv vjeronauke u Bosni i Hercegovini, uglavnom, sve snage koje su javno ili tajno ratovale protiv bošnjackog naroda, onima medu Bošnjacima koji su za vjeronauku predstoji duga borba ukoliko žele da ostvare to elementarno ljudsko pravo i svoju djecu odgajaju onako kako oni, kao roditelji, žele, a ne kako žele drugi.
Muslimane koji želi da odgajaju svoju djecu u islamu i da ih ideološki usmjeravaju u tom pravcu, posebno zabrinjava cinjenica da organi Islamske zajednice nedovoljno odlucno nastupaju u odbrani vjeronauke, tog elementarnog ljudskog prava, a posebno im teško pada cinjenica unutar Zajednice i ... Pročitajte više »


Peti islamski šart



Ko ispunjava uslove dužan je obaviti ovaj peti islamski šart


Muslimani i muslimanke koji imaju mogucnosti da odu na hadž, a peti islamski šart još nisu izvršili, dužni su da to što prije urade, jer hadž je stroga obaveza: "Hodocastiti hram dužan je, Allaha radi, svako ko je u mogucnosti.” Za onog ko propusti priliku i ode sa ovog svijeta prije negoli izvrši tu dužnost postoji velika opasnost. Naime, od Poslanika, s.a.v.s, prenosi se, doduše u hadisu u cijem senedu ima slabosti, da je rekao:
"Ko bude imao opskrbu i prevozno sredstvo da može doci do Bejtullaha, a ne obavi hadž, ništa mu nije ostalo do da umre kao židov ili kršcanin, zato što Uzvišeni Allah u Svojoj Knjizi kaže: "Hodocastiti hram dužan je, Allaha radi, svako ko je u mogucnosti.” Zbog toga, preporucujem djeci i unucadi ciji su roditelji bili obavezni izvršiti ovu dužnost, a nisu to ucinili da oni licno za njih obave hadž ili pošalju nekog drugog (bed ... Pročitajte više »


Pokornost Poslaniku, s.a.v.s, predstavlja nužnu pretpostavku da bi neko mogao biti musliman. Otuda i velika potreba da ovo pitanje muslimani pravilno razumiju kako bi bili istinski muslimani.

Svakom poznavaocu islama nedvojbeno je jasno da pokornost Allahovom Poslaniku, s.a.v.s, predstavlja nužnu pretpostavku da bi se upotpunio šehadet, tj. da bi se odredena osoba mogla smatrati vjernikom (mu‘minom). Pokornost Poslaniku, s.a.v.s, ogleda se u slijedenju njegova sunneta, tj. slijedenju rijeci koje je izrekao, djela koja je radio i postupaka njegovih ashaba koje je šutnjom odobrio, te slijedenju njegovih moralnih vrijednosti i osobina.
Uzvišeni Allah strogo je naredio muslimanima da slijede Poslanika, s.a.v.s, u svemu što nareduje ili zabranjuje: ”Ono što vam Poslanik da, to uzmite, a ono što vam zabrani ostavite.”

Štaviše, iz mnogih naredbi razumijemo da Allah, dž.š, njegove naredbe i zabrane smatra Svojim: ”I pokoravajte se Allahu i Poslaniku da bi v ... Pročitajte više »


Tumacenje kur’anskog ajeta 18:25-26
U kur’anskoj pripovijesti o grupi vjernika koji su bili spašeni cudesnim dugim snom u pecini, Uzvišeni Allah nam govori o vremenu koje su oni proveli u pecini - 300 godina, a neki su još dodali i devet. Na prvi pogled ovaj ajet izgleda nejasan, maglovit. Je li to 300 ili 309 godina? U daljem tekstu pokušat cemo dokazati da su obje tvrdnje tacne.
Allah dž. š. u suri 18 kaže:
'I ostali su u pecini svojoj tri stotine godina i dodali devet.
Reci: "Allah je Najbolji znalac tog što su ostali. Njegovo je nevidljivo nebesa i Zemlje.' (Kur'an, 18:25-26)

'Pokazivacemo im znakove Naše na horizontima i u dušama njihovim, dok im ne bude jasno da je On Istina. Zar nije dovoljno, Gospodar tvoj, što je On nad svakom stvari svjedok?'
(Kur'an, 41:53)
"Sunce i Mjesec su po proracunu.”
(Kur'an, 55:5)
Drevni narodi su racunali da je jedan mjesec vrijeme izmedu dva puna Mjeseca, ili broj dana koji je potreban ... Pročitajte više »


"On je samo Opomena svjetovima.
A sigurno cete saznati vijest njegovu nakon (izvjesnog) vremena.”
(Kur an, 38:87,88)
Kur’an je podsjetnik ljudima sve do dana Sudnjega. On sadrži informacije koje covjek vremenom otkriva.
Energija ranog Suncevog sistema nije bila dovoljna da proizvede elementarno gvožde. U proracunavanju energije potrebne za proizvodnju jednog atoma gvožda utvrdeno je da je ona bila cetiri puta veca od energije Suncevog sistema. Drugim rijecima, ukupna energija Zemlje, ili Mjeseca, ili Marsa, ili bilo koje druge planete, nije dovoljna da formira jedan novi atom gvožda. Cak ni sva energija Suncevog sistema nije to u stanju uciniti. Naucnici vjeruju da je gvožde izvanzemaljskog porijekla, koje je na nju spušteno, a ne u njoj formirano.
U jednonm kur’anskom ajetu citamo:

"Zaista smo slali poslanike Naše sa dokazima jasnim i objavljivali s njima Knjigu i mjerilo, da svijet postupa po pravdi. I SPUSTILI smo GVOŽÐE - u njemu je si ... Pročitajte više »



Tema ovog rada je tumacenje ajeta 86:11 koji je dat u formi zakletve i koji glasi:
'Wessemai zatirredži' ......', što znaci 'Tako Mi neba punog vracanja...' (Kur'an, 86:11-12)
Kao što je vidljivo zakletva se sastoji od "neba” i jedne njegove veoma važne osobine, a to je sposobnost vracanja (redž'un) ili okretanja stvari u suprotnom pravcu.
Ajet ne kaže 'Tako mi neba kišnoga', (Wessemai zatil metar) niti 'Tako mi neba punog kiše.' Da je Allah dž.š. htio On bi to rekao, ali nije. Razloge možemo shvatiti tek u naovije vrijeme kada je nauka dovoljno uznapredovala u spoznajama o Zemljinoj atmosferi i njenoj ulozi u ocuvanja života na Zemlji.

Kada su rani komentatori Kur'ana objašnjavali navedeni ajet, mislili su da nebo vraca kišu. 'Redžussema' ' je za njih bila kiša. To je bilo apsolutno tacno. Jedan od najznacajnijih fenomena u našem životu je ono što mi nazivamo vodeni ciklus, ili hidrogeološki ciklus. Znamo da se pod utjecajem Sunca voda isparava iz ot ... Pročitajte više »


Prevođenje Kur’ana

U vrijeme objave Kur'ana naučne spoznaje o univerzumu bile su ograničene i nije bilo lahko razumijevati ajete u vezi za kosmosom i njegovim fenomenima osim u okvirima limita tog vremena.
Danas znamo daleko više o univerzumu, pa i zbog te činjenice, proučavanje više od 1.000 ajeta koji govore o kosmosu, čovjeku i njegovoj okolini, može biti jedan od najznačajnijih aspekata Kurana. Tu činjenicu možemo koristiti kao sredstvo da’we, sredstvo kojim ćemo pozivati ljude da vjeruju u Allaha i da proučavaju Njegovu konačnu objavu ljudima, Kur'an. -

Prijevod i tumačenje ajeta 52:6 sure Et-Tur.
U suri Et-Tur (Kur’an, 52:6) Allah, dž.š, izriče zakletvu:
"We-l-bahri-l-mesdžur” što znači
'Tako mi mora na vatru naloženog.'
Ključna riječ u ovom ajetu jeste mesdžur, što može značiti naložen (na vatru), potpaljen ili napunjen, nabujao (more). U ovom razmatranju opredjeljujemo se za prvo značenje ove riječi a razloge ćemo prezentirati u te ... Pročitajte više »


Povodom skorog astronomskog fenomena tj. pomracenja Sunca koje se ocekuje 11. augusta pišemo o hadisima koji se prenose sa istog dogadaja iz vremena Muhammeda, s.a.v.s. Opširnije o samoj pojavi procitajte u rubrici nauke.





Prenosi Aiša, radijallahu anha, i kaže: "Pomracilo se Sunce za vrijeme Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je poslao ko ce pozivati: ES-SALATU DŽAMIATUN, te je stao naprijed i klanjao dva rekjata sa cetiri rukua i cetiri sedžde." Kaže Aiša: "Nikada nisam ucinila duži ruku' niti dužu sedždu od tih." (Buharija i Muslim)

Prenosi se od Aiše, radijallahu anha, da je rekla: "Naglas je ucio Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u namazu pomracenja Sunca." (Buharija i Muslim)


Prenosi Abdullah ibni Abbas, radijallahu anhuma, i kaže: "Pomracilo se sunce za života Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, pa je klanjao, a i ljudi sa njim. Dugo je stajao na kijamu, koliko bi se proucila sura Bek ... Pročitajte više »


Cinjenje svih vrsta ibadeta samo Uzvišenom Allahu jeste u stvari kruna i plod ispravnog i potpunog vjerovanja u Allahovu jednocu (tevhid). To je suština šehadeta LA ILAHE ILLALLAH, tj. da se jedinom Allahu, dželle šanuhu, s pravom upucuje svaki ibadet, i da je On, dželle ve ala, jedini istinski Bog i da je sve što se obožava mimo Njega Uzvišenog, lažno božanstvo i nedostojno bilo kakvog ibadeta. Širk je uputiti bilo koji ibadet nekome drugome uz ili mimo jednom Stvoritelju. Onaj ko umre ne pokajavši se od ucinjenog širka, njemu je Allah, dželle šanuhu, haram džennet ucinio i mjesto mu je vatra, a grijeh mu nikada oprošten nece biti. Kaže Uzvišeni: "Ko širk ucini Allahu, tome je zabranio Allah džennet, a boravište njegovo je vatra i niko zulumcarima nece pomoci." (Prijevod znacenja, El-Ma'ida 72.) I kaže: "Allah nece oprostiti da Mu se širk cini, a oprostice manje grijehove od toga, kome On hoce." (Prijevod znacenja, En-Nisa 48.)


Samo Allahu stvaranje i na ... Pročitajte više »



Rijeci Uzvišenog Allaha: "One koji su vjerovali i one koji su bili Jehudije, i nasranije, i Sabejci - one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela cinili, - doista ceka nagrada od Gospodara njihova: nicega se oni nece bojati i ni za cim nece tugovati!"


(Prijevod znacenja - El-Bekare, 62.)




Kaže Es-Suddi: "Vjerovanje Židova se ogledalo u pridržavanju Tevrata i prakse Musaa, alejhisselam, dok nije došao Isa, alejhisselam, pa kada se on pojavio, onaj ko bi se pridržavao Tevrata i prakse Musaa, alejhisselam, i ne bi to ostavio niti bi slijedio Isaa, alejhisselam, bio je od propalih. Vjerovanje nasranija (sljedbenika Isaa, alejhisselam,) se ogledalo u pridržavanju Indžila i vjerozakona Isa-a. Takvi su bili vjernici od kojih se to prihvata, dok nije došao Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, pa ko ga ne bude od njih slijedio, i ne bude ostavio vjerozakon Isaa i Indžila, bio bi upropašten." (Tefsir Ibni Kesir,1/138-139) Tako je, ... Pročitajte više »


 
"Reci: - Allah vam poklanja pažnju samo zbog vaše dove.” (El-Furkan, 77)
"A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se dovi molitelja kada me zamoli.” (El-Bekare, 186)
"Gospodar vaš je rekao: - Zovite Me (dovu Mi cinite), Ja cu vam se odazvati! Uistinu! Oni koji se budu oholili prema obožavanju Mom, uci ce u Džehennem poniženi.” (Gafir, 60)


Kur’an je Božija, dž.š., Objava, Rijec i Uputa. On je putokaz ljudima i jasan dokaz pravoga puta i razlikovanja dobra od zla. Objavljivan je Muhammedu, s.a.v.s., u vremenskom periodu od dvadest i tri godine njegove poslanicke misije. Prenesen je i sacuvan putem mutevatir predaje koja s naucne strane ne ostavlja ni najmanje sumnje u autenticnost onoga što se prenosi. Tako je svaka kur’anska rijec sacuvana baš onako kako je objavljena i muslimani imaju u potpunosti sacuvan izvornik svoje svete knjige.
Kur’an je Božiji, dž.š., govor koji je upucen covjeku: nj ... Pročitajte više »


Povodom mubarek ramazana


Svake godine, kada nastupi mjesec ramazan, u prilici smo vidjeti i cuti kako se po našim džamijama pred duše umrlih 'poklanjaju' hatme. To 'poklanjanje' ima dvije forme: Jedni su licno proucili hatmu i onda (javno) poklanjaju sevap od tog dobrog djela svojim preminulim, dok drugi, pak, s obzirom da ne znaju arapsko pismo i ne mogu sami uciti Kur'an, hatme ili jasine 'narucuju' od svojih efendija, pa onda to zajednicki, pred cijelim džematom, "poklanjaju” svojim umrlim. Kakav je stav islama o tom pitanju? Da li umrli imaju koristi od takvog ucenja? I, je li živi samo to mogu uciniti za svoje mrtve? Od cega umrli, doista, imaju koristi? Ovaj prilog daje odgovor na ta i slicna pitanja.


Sasvim je prirodno da covjek žali i tuguje, kada umre neko ko mu je drag. To je prirodni osjecaj. Po islamskom ucenju smrt nije kraj, to je samo preseljenje ili selidba (intiqal ili rehil) sa ovog prolaznog svijeta (dunjaluka) u buduci ... Pročitajte više »


Sira – Muhammedov, sallallahu 'alejhi ve sellem, životopis (6)

Muhammed, sallallahu 'alejhi ve sellem, posljednji je Allahov Poslanik. Allah Uzvišeni ga je odabrao da dostavi Njegovu poruku i uputu ljudima. Slanje Muhammeda, sallallahu 'alejhi ve sellem, najveća je milost i blagodat Gospodara svjetova. On, kao dostavitelj Allahove riječi i upute, uzor je ljudima u svim segmentima života. Zato je poznavanje Poslanikovog životopisa od izuzetne važnosti za svakog čovjeka; za muslimane zbog toga što ne mogu biti pravi vjernici osim ako se ugledaju u Poslanika i njegov život, a za nemuslimane zbog toga što bi trebalo, prije konačnog suda o Muhammedu i njegovoj misiji, da upoznaju njegov život i djelo. U ovom prilogu govori se o Poslanikovom, sallallahu 'alejhi ve sellem, djetinjstvu i teškim životnim okolnostima koje su pratile kao i poukama koje se iz toga mogu izvući.

Muhammedov, s.a.v.s., otac 'Abdullah umro je prije rođenja svog sina. To se desilo za v ... Pročitajte više »


Bolesti savremenog društva


Droga, ta pošast savremenog svijeta, sve više uzima maha medu mladima, prije svega srednjoškolcima i studentima dok se prosjecna starost ovisnika iz godine u godinu smanjuje. Prema aktuelnim istraživanjima, drogu najviše koriste mladi u dobi izmedu 14 i 25 godina života. Uzimaju je iz znatiželje, dosade, potištenosti, želje za avanturom, slabosti da odbiju ponudeni im izazov, kao i zbog nedostatka cvršce veze s porodicom. Kako se suprotstaviti tom velikom poroku i zlu, kako od njega zaštiti našu omladinu? Šta uraditi sa onima koji su vec probali drogu i postali ovisni o njoj? Da bismo bilo šta na tom planu mogli uciniti, potrebno je, najprije, izgradivati svijest o tome šta je droga i zbog cega se konzumira. Ovaj prilog posvecen je upravo toj problematici.


Danas se u svijetu mnogo govori o ovisnosti i ovisnicima. Savremeni nacin života, u kojem su vjera u Boga, dž. š., i buduci svijet ili sasvim potisnuti ili ... Pročitajte više »


Islamska civilizacija i njeni uticaji na Zapad


Islam i njegovi sljedbenici su izgradili civilizaciju koja je više od hiljadu godina imala dominantnu ulogu na svjetskoj pozornici. Jedna od najvažnijih specificnosti islamske civilizacije je u cinjenici da je rijec o civilizaciji uravnoteženosti i srednjega puta koja je spojila nauku i vjeru, uspostavila ravnotežu izmedu duha i materije i nije razdvojila ovaj od buduceg svijeta. To je bitna odlika islamske nad drugim civilizacijama koje primarnu pažnju poklanjaju materijalnoj strani života, tjelesnim potrebama i ljudskim porivima, pridajuci, putem iznalaženje mogucnosti što bržeg zadovoljenja potreba za užitkom, vecu pažnju ovosvjetskom životu, ne nalazeci odgovarajuce mjesto za Uzvišenog Stvoritelja i buduci svijet u svojoj filozofiji i svome misaonom i obrazovnom organizovanju. Islamska civilizacija zbližila je covjeka s Uzvišenim Stvoriteljem, povezala Zemlju s nebesima, ovaj svijet potcinila buducem, spojila duh ... Pročitajte više »


Sira –Muhammedov, sallallahu 'alejhi ve sellem, životopis (8)

U ovom prilogu govori se o Poslanikovom, sallallahu 'alejhi ve sellem, životu sa hazreti Hatidžom, njihovoj porodici i potomstvu.

U kući hazreti Hatidže
Nakon ženidbe Hatidžom i vjenčanog dara (mehr) koji je iznosio dvadeset deva, Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, prešao je da živi u Hatidžinoj kući. Nastavio se baviti trgovinom i na taj način zarađivati za sebe i porodicu. Potrebno je istaći da je Muhammed, s.a.v.s., s obzirom da je postao muž izuzetno bogate žene (biografi navode da je brijednost hazreti Hatidžine trgovine bila ravna trgovini cijelog plemena Kurejš ), mogao da se ne opterećuje svim poslovima kojima se dotad bavio, ali on to nije prihvatio; nastavio je da živi od svog truda i da od plodova vlastitog rada izdržava sebe i svoju porodicu. Pouka je da svaki čovjek treba nastojati da živi od vlastitog truda i da niko ne treba da bude teret drugima, jer to je jedan od zahtjeva ... Pročitajte više »

ONLINE RADIO
youtubekanal
BannerFans.com
Kategorije Hadisa
Anketu
Klanjate li pet puta dnevno?
[ Rjezultat ]
Ukupno Glasove 217
Kalendar