Main » 2010 » November » 13 » o namazu koji se klanja prilikom pomracenja sunca
0:24 AM
o namazu koji se klanja prilikom pomracenja sunca


Povodom skorog astronomskog fenomena tj. pomracenja Sunca koje se ocekuje 11. augusta pišemo o hadisima koji se prenose sa istog dogadaja iz vremena Muhammeda, s.a.v.s. Opširnije o samoj pojavi procitajte u rubrici nauke.





Prenosi Aiša, radijallahu anha, i kaže: "Pomracilo se Sunce za vrijeme Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je poslao ko ce pozivati: ES-SALATU DŽAMIATUN, te je stao naprijed i klanjao dva rekjata sa cetiri rukua i cetiri sedžde." Kaže Aiša: "Nikada nisam ucinila duži ruku' niti dužu sedždu od tih." (Buharija i Muslim)

Prenosi se od Aiše, radijallahu anha, da je rekla: "Naglas je ucio Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u namazu pomracenja Sunca." (Buharija i Muslim)


Prenosi Abdullah ibni Abbas, radijallahu anhuma, i kaže: "Pomracilo se sunce za života Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, pa je klanjao, a i ljudi sa njim. Dugo je stajao na kijamu, koliko bi se proucila sura Bekara, zatim je ucinio ruku' na kome se dugo zadržao, potom se uspravio i stajao na kijamu dugo, ali manje nego na prvom kijamu. Iza toga opet ucinio ruku', ali krace nego prvi ruku', zatim se uspravio, te spustio na sedždu. Iza toga je ustao i dugo stajao na kijamu, ali manje nego na prvom, zatim je ucinio ruku' zadržavši se dugo, ali krace nego na prvom rukuu', potom se ispravio i dugo ostao na kijamu, ali krace nego na prvome. Iza toga je ucinio ruku', zadržavši se dugo, ali krace nego na prvom rukuu', zatim se uspravio, te sedždu ucinio, a potom završio namaz, a sunce se u potpunosti pokazalo. Onda je rekao: "Zaista su Sunce i Mjesec dva Allahova ajeta (znaka) medu mnogobrojnim i ne pomracuju se zbog smrti ikoga ili života, pa kada vidite to, spominjite Allaha." Prisutni rekoše: "Vidjeli smo te da nešto dohvacaš sa ovog svog mjesta, zatim smo te vidjeli da se vracaš nazad?!" On tada rece: "Ja sam vidio džennet, pa sam dohvatio iz njega jedan grozd i da sam ga uzeo jeli biste sa njega dok je ovog svijeta. I vidio sam vatru džehennemsku, pa ne ugledah strašnijeg prizora kao današnjeg nikad prije, i vidjeh da su vecina njegovih stanovnika žene." Prisutni rekoše: "Zašto Božiji Poslanice?" On rece: "Zbog njihovog nijekanja." - "Nijekanja Allaha?" - neko dodade, a on odgovori: "Zanijecu dobro u bracnom životu i zanijecu dobrocinstvo. Ako jednoj od njih ciniš dobro cijelog života, zatim vidi nešto od tebe (što joj nije drago) kaže: "Nikad od tebe ne vidjeh dobra." (Buharija i Muslim)

Slicno se navodi u rivajetu, Aiše radijallahu anha, s tim što je dodala: "Pa je ucinio sedždu i dugo se zadržao. Nakon namaza je progovorio ljudima, zahvalivši Allahu i pohvalivši Ga: "Pa kada vidite ove Allahove ajete molite Ga i izgovarajte tekbir i klanjajte i dijelite sadaku." Pa zatim rece: "O ummete Muhammedov! Tako mi Allaha, nema da je iko ljubomorniji od Allaha da zinaluk cini Njegov rob ili robinja. O ummete Muhammedov! Tako mi Allaha da znate šta ja znam, malo biste se smijali, a puno biste plakali." (Buharija i Muslim)


Namaz prilikom pomracenja Sunca se klanja u džematu za imamom u džamiji, ne uci se ezan niti ikamet. Sastoji se od dva rekata. Na prvom se uci duže, zatim se ucini ruku' i na njemu se duže zadrži, potom se ispravi na kijamu i uci ponovo Fatiha i nešto iz Kur'ana, ali krace nego na prvom kijamu, zatim se ucini drugi put ruku' i malo se duže na njemu zadrži, te se potom ispravlja i obavljaju dvije sedžde na kojima se zadržava, i to je opis prvog rekjata, a drugi je isti kao i ovaj, s tim što se na njemu krace uci nego na prvom i manje zadržava na rukuu' i sedždi nego na prvom. Na kraju se selamom završava ovaj namaz. On traje od pocetka pomracenja Sunca, pa sve dok ova pojava u potpunosti ne prode. Lijepo je nakon namaza uputiti nekoliko poucnih rijeci prisutnima u kojima cemo ih podsjetiti na Allahovu velicinu, tebareke ve teala, te na nužnost cinjenja tevbe i dobrih djela i klonjenja loših i pokudenih. Treba ljude upozoriti na Sudnji dan i strahote polaganja racuna na njemu pred Svevišnjim. Da Uzvišeni Allah, subahenehu ve teala, nagradi sve one koji ožive ovaj sunnet Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem. Sve vrste gatki i praznovjerja vezane za ovaj dogadaj i druge su strogo zabranjene i pokudene.
 
Category: hfz. mr. Muhamed Porča | Views: 432 | Added by: Harun | Tags: hfz. mr. Muhamed Porča | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
ONLINE RADIO
youtubekanal
BannerFans.com
Kategorije Hadisa
Anketu
Klanjate li pet puta dnevno?
[ Rjezultat ]
Ukupno Glasove 217
Kalendar