Main » 2010 » November » 12 » Sejtanova hutba stanovnicima vatre
6:39 PM
Sejtanova hutba stanovnicima vatre


Uzvišeni Allah nas je stvorio, On je naš Jedini Gospodar, i Onaj koji sve zna. Njegovo znanje obuhvata prošlost, sadašnjost i buducnost. Iz milosti prema nama, Svojim robovima Allah nas obajveštava o raznim stvarima, bilo da su iz prošlosti, sadašnjosti ili buducnosti.
U kur’anskoj suri Ibrahim Allah dž. š. obavještava nas o šejtanovoj hutbi, koju ce održati onima koji su ga slijedili, nakon što Allah presudi svojim robovima. Stanovnici dženneta ce uci u prostrane džennete, a nevjernici u džehennemsku vatru i provalije, pa ce ustati Iblis - Allah ga prokleo, izmedu svojih džehennemskih susjeda, ispeti se na minber od vatre i pocet ce hutbu koja je završna rijec za spletke i varke koje je ucinio. Nece govoriti da bi se njihovo stanje popravilo, nego govori kako bi ih još više unesrecio i ražalostio, i džehennemsku propast još više povecao. Reci ce: Allah vam je istinito obecanje dao tj.- preko Svojih poslanika a.s. Obecao vam je, ako budete slijedili Njegove poslanike, uspjeh i spas na oba svijeta, upravu nad Zemljom, i blagodati neizmjerne. I ja sam vam obecavao, pa sam svoja obecanja - koja sam vam tvrdo dao, iznevjerio kao što vas je upozorio Uzvišeni: Obecava im i garantuje, a ustvari, šejtan im ne obecava ništa, osim sigurnu propast. Zatim ce nastaviti Iblis - Allah ga prokleo: Ja nikakve vlasti nad vama nisam imao tj. nisam imao dokaza koji su valjani, Samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali tj. ja sam vas pozivao u grijeh i nepokornost, a vi ste mi se odazivali. Zato ne korite mene, vec sami sebe tj. zbog toga što ste u vatri džehennemskoj, jer niste se vašem Gospodaru pokoravali, i zaista ste danas sigurni gubitnici. Niti ja mogu vama pomoci, niti vi možete meni pomoci tj. svi smo u vatri džehennemskoj potpuno bespomocni i osramoceni. Ja nemam ništa s tim što ste me, prije, Njemu ravnim smatrali tj. nijecem sve uzroke vašeg širka (navodi Katade). Nevjernike sigurno ceka bolna patnja. (Ibrahim, 22)
Mufessir eš-Šewkani navodi da, kada Iblis održi ovu hutbu, srca nevjernicka ce se pocjepati od straha i bola. On, takode, navodi i razloge ove njegove hutbe, pa kaže: On im želi pojasniti pravu suštinu stvari, kako bi njihova bol bila još veca, te im navodi sedam spomenutih stvari kao neoborive uzroke njihove propasti.

A još prije su shvatili i rekli: Žalili se mi ili trpili, svejedno nam je, spasa nam nece više biti. (Ibrahim, 21)
"A DOISTA JE JADNO ONO ZA ŠTO SU SE PRODALI, KAD BI ONI SAMO ZNALI!” (El-Bekare, 102)
Molimo Allaha dž. š. da ne budemo od onih koji ce slušati ovu hutbu, molimo Ga da nas sacuva džehennemske vatre, molimo Ga da nas sacuva od šejtanskih spletki, i molimo Ga da nas uvede u Svoj Džennet. Amin, ja Erhamer - Rahimin!
S arapskog preveo i pripremio Esmir M. Halilovic
postavio abdulvehab, Novi Horizonti br. 1. Esmir M. Halilovic
 
Category: Esmir M. Halilovic | Views: 401 | Added by: Harun | Tags: Sejtanova hutba stanovnicima vatre | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
ONLINE RADIO
youtubekanal
BannerFans.com
Kategorije Hadisa
Anketu
Klanjate li pet puta dnevno?
[ Rjezultat ]
Ukupno Glasove 217
Kalendar