Main » Arhiva vijesti
Probudi se brate..zar ne znaš da danas muslimani na Arefatu skrušeni stoje i u ime Allaha dragog upućuju dove...Probudi se brate...zar ne znaš da je ovaj dan lijep kao san...10000 dana vrijedi, zato ću ja Poslanikov s.a.v.s. sunnet da slijedim...Ustani brate...zar ne znaš da je tu brdo milosti i oprost čovjekove sitosti..Brate dragi danas ustani i na prošlost se neosvrći, danas sebe usreći...danas svoje grijehe okupaj u Allahovoj milosti i ne vraćaj se dunjalučkoj prošlosti....Razmisli brate danas svoje grijehe sam sebi nabroji i od svoje duše ih odvoji...Danas je dan spoznaje grijeha tvojih i Allahova milost na greške mnogih...Zato danas ustani i da te vide i drugi brate pa da te i oni od želje prema Allahovoj milosti prate...Ustani danas brate i ovaj dan zaposti,nekog dragog za iftar ugosti... i nek nas Alla ... Pročitajte više »




Hasen-sahih / TIRMIZI
UMMU SELEME HIND BINT EBI UMEJJE pripovijeda da bi Allahov Poslanik, sallallahu 'aleihi ve selleme, kad bi iziazio iz kuće, govorio: "U ime Allaha, u Allaha se uzdam i na Njega se oslanjam. Allahu dragi, ja se Tebi utječem od svoje lične zablude, i da me neko drugi u zabludu ne zavede, da ne zgriješim i da me drugi na grijeh ne navede, da kome zlo ne učinim, ill da ko meni ne učini zio, da iz neznanja pogriješim, ill da me neko drugi zbog svoga neznanja u grijeh ne odvede
















Iskreno pokajanje - tevba!
Muslimani cijelog svijeta za nekoliko dana očekuju dragog im gosta. Taj gost zaokuplja njihova srca, njihove misli. Doista, taj dragi gost - mjesec ramazan - veliki je mjesec. Allah, subhanehu ve te'ala, učinio ga je plemenitim objavom Kur'ana u njemu kao i propisivanjem posta u njemu. U mjesecu ramazanu, vjernici postači vraćaju se svome Gospodaru, osjećaju slast ibadeta, bereket u njemu, osjećaju prisutnu Allahovu milost. Uistinu, mjesec ramazan na Sudnjem danu će svjedočiti svakom vjerniku za dobro učinjeno u njemu, ali isto tako i svakom onom koji propusti priliku i ne vrati se svome Gospodaru.

U blagoslovljenom mjesecu ramazanu otvaraju se vrata Dženneta, zatvaraju vrata Džehennema i šejtani se u lance vezuju, kao što Allahov poslanik, sallall ... Pročitajte više »

RECIMO SEBI...
Uz pomoć Allahovu hoću da moja duša zasvjetli najsjajnijim sjajem, kad stanem pred moga Stvoritelja Allaha dž.š.; 
-hoću da trajno i smjelo, do smrti, slijedim ideju dobra; 
-hoću da budem dobar roditeljima, braći, sestrama, bližnjim i dobrim ljudima; 
-hoću da gospodarim svojim strastima, osjećajima i mislima; -hoću da prvo mislim, a tek onda govorim; 
-hoću da odlično učim i da u školi i na studijama budem među najboljim; 
-hoću da vrijedno radim, da budem koristan ljudskom rodu; 
-hoću da sva moja djela budu dobra; 
-hoću da budem moralan, krepostan i uzoran; 
-hoću da budem karakteran; 
-hoću da moj glas bude blag, da nikad ne bude srdžbe u mom srcu; 
-hoću da ne budem ohol i sebičan; ... Pročitajte više »

Ebu Musa el Es'ari,r.a.,pripovjeda da je Allahov Poslanik,s.a.w.s.,rekao:
"O ljudi,obracajte se Allahu,s.w.t.,tewbom i trazenjem oprosta! Zaista ja tewbu cinim stotinu puta na dan."
"Zaista, Allah,s.w.t.,drzi Svoju Ruku ispruzenom tokom cijele noci,primajuci pokajanja onih koji su danju grijesili,a danju Pruza Ruku,primajuci pokajanja onih koji su nocu grijesili,sve dok sunce ne izade sa zapada (kao jedan od predznaka kraja ovog svijeta).
(Muslim).

Ebu-Jusuf Abdullah b. Selam,r.a.,veli da je cuo Allahova Poslanika,s.a.w.s.,da kaze:
"O ljudi,sirite selam,hranite gladne,odrzavajte rodbinske veze i klanjajte dok svijet spava,pa cete spokojno (sa selamom) uci u Dzennet."(Tirmizi,hasen,sahih).

Adem a.s. i Hava

Kada je Allah, s.v.t., stvorio Adema, a.s., on je predstavljao prvog čovjeka u postojanju i Allah ga je nastanio u Džennetu. Međutim, uprkos svemu što je postojalo u Džennetu, osjetio je samoću. Dok je Adem spavao, Allah, subhanehu ve te'ala, stvorio je od njegovog rebra Havu. Šta mislite koji je razlog to ... Pročitajte više »



"Kada Allah swt zavoli nekog svog roba, rekne melecima: "Povecajte mu iskusenje", a meleci zacudjeno reknu: "O Gospodaru, pa taj covjek je jedan od tvojih dobrih robova." "Znam" - odgovori Allah dz.s. " ali...
... pozelim da ga cujem kada Mi se skruseno obraca u dovi". (hadis) Svaki insan ima iskusenja, neko manje, neko vise. Ali bi musliman trebao da zna da su iskusenja neizbjezna na ovom dunjaluku, da je to ispit od Allaha swt, i da su iskusenja dobra za nas, jer nece trn ubosti muslimana, a on ako se strpi, a da mu Allah dz.s. nece obrisati grijeh za to. Iskusenja brisu covjeku grijehe i povecavaju mu stepene.


PROPIS KURBANA

Zaklati kurban je sunne-vadžibe za svaku muslimansku porodicu koja je to u mogućnosti. Klanje kurbana je propisano riječima Uzvišenog: "...Zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji!" (El-Kevser,2.) i riječima Poslanika, sallallahu alejhi we sellem: ''Onaj ko je (kurban) zaklao prije Bajram-namaza, neka ga ponovo zakolje!'' (Muttefekun alejhi)


O Kurbanu

O njemu ćemo govoriti sa dva aspekta:
1. Definicija kurbana

Kurban je ovca koja se ujutro na Kurban-bajram kolje u cilju sticanja Allahove s.v.t. bliskosti i naklonosti.
2. Propisanost kurbana

Zaklati kurban je sunne-vadžibe za svaku muslimansku porodicu koja je to u mogućnosti. Klanje kurbana je propisano riječima Uzvišenog: ...Zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji! (El-Kevser,2.) i riječima Poslanika, sallallahu alejhi we sellem: '' ... Pročitajte više »



Neka spremnost na zrtvu Ibrahima a.s., u ime Allaha dz.s., bude i vama trajna inspiracija na ovome svijetu. BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN!

Bajram srce nek razveseli, neka ti dusa svakom dobro zeli, neka ti Bajram u veselju prodje i cestitka ova dodje. BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN

Mir, zdravlje i srecu, na ovaj dan od srca zelim tebi i tvojoj porodici. BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN...

Na ovaj nama poseban dan, zelim da ti i tvoja porodica osjetite svako dobro i srecu. BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN!

Želim da tvoja plemenita duša osjeti svu ljepotu i radost koju nose ovi mubarek dani te da svojom dobrotom i imanom zaslužiš milost Uzvišenog! BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN

Neka Allah svoju milost pospe putem koji te čeka, milost koja će te spasiti bola i tuge i udovoljiti tvojim najvećim željama. BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN

Neka se Allahova svjetlost i milost spus ... Pročitajte više »

« 1 2 3 4 5 6 »
ONLINE RADIO
youtubekanal
BannerFans.com
Kategorije Hadisa
Anketu
Klanjate li pet puta dnevno?
[ Rjezultat ]
Ukupno Glasove 217
Kalendar