Main » dipl.ing Mustafa Mlivo

Tumacenje kur’anskog ajeta 18:25-26
U kur’anskoj pripovijesti o grupi vjernika koji su bili spašeni cudesnim dugim snom u pecini, Uzvišeni Allah nam govori o vremenu koje su oni proveli u pecini - 300 godina, a neki su još dodali i devet. Na prvi pogled ovaj ajet izgleda nejasan, maglovit. Je li to 300 ili 309 godina? U daljem tekstu pokušat cemo dokazati da su obje tvrdnje tacne.
Allah dž. š. u suri 18 kaže:
'I ostali su u pecini svojoj tri stotine godina i dodali devet.
Reci: "Allah je Najbolji znalac tog što su ostali. Njegovo je nevidljivo nebesa i Zemlje.' (Kur'an, 18:25-26)

'Pokazivacemo im znakove Naše na horizontima i u dušama njihovim, dok im ne bude jasno da je On Istina. Zar nije dovoljno, Gospodar tvoj, što je On nad svakom stvari svjedok?'
(Kur'an, 41:53)
"Sunce i Mjesec su po proracunu.”
(Kur'an, 55:5)
Drevni narodi su racunali da je jedan mjesec vrijeme izmedu dva puna Mjeseca, ili broj dana koji je potreban ... Pročitajte više »


"On je samo Opomena svjetovima.
A sigurno cete saznati vijest njegovu nakon (izvjesnog) vremena.”
(Kur an, 38:87,88)
Kur’an je podsjetnik ljudima sve do dana Sudnjega. On sadrži informacije koje covjek vremenom otkriva.
Energija ranog Suncevog sistema nije bila dovoljna da proizvede elementarno gvožde. U proracunavanju energije potrebne za proizvodnju jednog atoma gvožda utvrdeno je da je ona bila cetiri puta veca od energije Suncevog sistema. Drugim rijecima, ukupna energija Zemlje, ili Mjeseca, ili Marsa, ili bilo koje druge planete, nije dovoljna da formira jedan novi atom gvožda. Cak ni sva energija Suncevog sistema nije to u stanju uciniti. Naucnici vjeruju da je gvožde izvanzemaljskog porijekla, koje je na nju spušteno, a ne u njoj formirano.
U jednonm kur’anskom ajetu citamo:

"Zaista smo slali poslanike Naše sa dokazima jasnim i objavljivali s njima Knjigu i mjerilo, da svijet postupa po pravdi. I SPUSTILI smo GVOŽÐE - u njemu je si ... Pročitajte više »



Tema ovog rada je tumacenje ajeta 86:11 koji je dat u formi zakletve i koji glasi:
'Wessemai zatirredži' ......', što znaci 'Tako Mi neba punog vracanja...' (Kur'an, 86:11-12)
Kao što je vidljivo zakletva se sastoji od "neba” i jedne njegove veoma važne osobine, a to je sposobnost vracanja (redž'un) ili okretanja stvari u suprotnom pravcu.
Ajet ne kaže 'Tako mi neba kišnoga', (Wessemai zatil metar) niti 'Tako mi neba punog kiše.' Da je Allah dž.š. htio On bi to rekao, ali nije. Razloge možemo shvatiti tek u naovije vrijeme kada je nauka dovoljno uznapredovala u spoznajama o Zemljinoj atmosferi i njenoj ulozi u ocuvanja života na Zemlji.

Kada su rani komentatori Kur'ana objašnjavali navedeni ajet, mislili su da nebo vraca kišu. 'Redžussema' ' je za njih bila kiša. To je bilo apsolutno tacno. Jedan od najznacajnijih fenomena u našem životu je ono što mi nazivamo vodeni ciklus, ili hidrogeološki ciklus. Znamo da se pod utjecajem Sunca voda isparava iz ot ... Pročitajte više »


Prevođenje Kur’ana

U vrijeme objave Kur'ana naučne spoznaje o univerzumu bile su ograničene i nije bilo lahko razumijevati ajete u vezi za kosmosom i njegovim fenomenima osim u okvirima limita tog vremena.
Danas znamo daleko više o univerzumu, pa i zbog te činjenice, proučavanje više od 1.000 ajeta koji govore o kosmosu, čovjeku i njegovoj okolini, može biti jedan od najznačajnijih aspekata Kurana. Tu činjenicu možemo koristiti kao sredstvo da’we, sredstvo kojim ćemo pozivati ljude da vjeruju u Allaha i da proučavaju Njegovu konačnu objavu ljudima, Kur'an. -

Prijevod i tumačenje ajeta 52:6 sure Et-Tur.
U suri Et-Tur (Kur’an, 52:6) Allah, dž.š, izriče zakletvu:
"We-l-bahri-l-mesdžur” što znači
'Tako mi mora na vatru naloženog.'
Ključna riječ u ovom ajetu jeste mesdžur, što može značiti naložen (na vatru), potpaljen ili napunjen, nabujao (more). U ovom razmatranju opredjeljujemo se za prvo značenje ove riječi a razloge ćemo prezentirati u te ... Pročitajte više »

ONLINE RADIO
youtubekanal
BannerFans.com
Kategorije Hadisa
Anketu
Klanjate li pet puta dnevno?
[ Rjezultat ]
Ukupno Glasove 217
Kalendar