Main » Articles » Kako naučiti klanjati

KAKO NAUČITI KLANJATI
Namaz je stub vjere

Poslanikove s.a.v.s. riječi:"Čovjek od svog namaza ima samo onoliko koliko je svjestan u njemu bio" aludiraju na to da klanjač prisno razgovara sa svojim Uzvišenim Gospodarom dok je u namazu,i da povezuje namaz sa skrušenošću i prisustvom srca.

Riječi Allaha dz.s.:"..sve dok ne budete znali sta izgovarate"en-Nisa,205 izražavaju razlog zabrane u ustrajnom nemaru, duboko okupirani šejtanskim došaptavanjima i ovosvjetskim mislima. Namaz je stanje ovisnosti i poniznosti.

Kakvo je to moljenje Allahovim dž.š.riječima:"Uputi nas na Pravi put,.."el-Fatiha,5 kada je srce nemarno, i ako je bez namjere da to bude ponizna molba i dova. Rukuom i sedždom namjerava se pak potpuno iskazivanje poštovanja. Allah dz.s.kaze:"Do Allaha nece doprijeti meso njihovo i krv njihova, ali će mu stići bogovojaznost vaša."el-Hadzdz,37

Muaz ibn Džebel veli:"Ko u namazu hotimično sazna ko mu je na desnoj, a ko na lijevoj strani, taj nema namaza." A nizom prenosioca se također, od Poslanika s.a.w.s. prenosi da je rekao:"

Prisustvo srca je duh namaza, a najmanje u čemu opstaje duh jeste prisustvo srca kod početnog tekbira, a ako ga ni tada nema, namaz je propao.


         

 
Category: Kako naučiti klanjati | Added by: Harun (2010-09-11)
Views: 1383 | Comments: 3 | Tags: Kako naučiti klanjati
Total comments: 3
1 Spam
3 webmaster  
MasAllah brate samo tako nastavi
imas moju podrsku u svemu
Da te ALLAH s.w.t nagradi i ukabuli i primi tvoj trud i rad i podari ono sa cime ce ALLAh s.w.t biti zadovoljan svako dobro ti zelim brate hvalla ALLAHU s.w.t sto nas je udruzio i spojio da se Druzimo u ime ALLAHA s.w.t

1 Spam
2 webmaster  
Eselamu alejkum ve rahmetulahi ve berekatuhu
Hvalla Da te ALLAH s.w.t nagradi i podari svaki hajr i ono sa cime ce ALLAH s.w.t biti zadovoljan insallah biggrin

0 Spam
1 Harun  
Svaka cas brate super je :)Sellam

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
ONLINE RADIO
youtubekanal
BannerFans.com
Kategorije Hadisa
Anketu
Klanjate li pet puta dnevno?
[ Rjezultat ]
Ukupno Glasove 216
Kalendar