Main » 2010 » February » 06

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, neka je salavat i selam na poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjega dana.
Sve osim Allaha je svijet, i mi smo jedan od tih svjetova. Kakav je naš Gospodar? Naš Gospodar je milostiv i samilostan, On je vladar Sudnjega dana. Allah je Stvoritelj svega, On je najmoćniji i ništa ne izlazi iz okvira Njegove vlasti.Allahovo znanje obuhvata sve, detaljno i opširno, bilo da se tiče Njegovih postupaka, ili postupaka stvorenja: ''U Njega su ključevi svih tajni, niko ih ne zna osim Njega, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne a da On za njega ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi.'' (Prevod značenja El-An'am, 59.)
Mjesto Allahovih stopala (Kursijj) obuhvata nebesa i Zemlju, što ... Pročitajte više »


Iz gornje dvije priče sigurno si se uvjerio, da ti nije potrebno veliko znanje, a sada ću ti objasniti, šta je potrebno onome koji želi poći pravim putem.
Prije svega potreban mu je odgojitelj (muršid), koji će iz njegove duše odstraniti sve zle navike i učiniti ga kreposnim i ćudorednim, slično zemljoradniku koji trijebi trnje i ostale štetne biljke sa svoje zemlje, da bi mu plod bio što bolji i obilniji. Poziv odgajatelja je samo nastavak poziva Božijeg Poslanika. Muhammed a.s. je poslat da uputi narod na Božiji put. No on nije mogao ostati među nama zauvijek. Kao i svi ljudi tako je i on morao umrijeti i nestati između nas, ali su zato ostali njegovi zastupnici, koji će i dalje pokazivati svijetu pravi put. Za Božijeg zastupnika traži se na prvom mjestu da je alim (učen), ali ni sama učenost nije jedini uvjet.
Ja ću ovdje ukratko upozoriti na glavna svojstva koja moraju da krase pejgamberove zastupnike na zemlji. ... Pročitajte više »


Na neka tvoja pitanja nemoguće mi je niti pismeno niti usmeno odgovoriti. Ako se u životu susretneš s takvim pitanjima, upoznat ćeš i njihovo rješenje. Inače ih smatraj apsurdnim i stvarima ukusa. A o svemu što pripada ukusu nemoguće je govoriti. Na primjer slatko i gorko može se upoznati samo okusom, a nikako riječima.
Priča se, da je jedan obnemogli muškarac pisao svome prijatelju i molio ga da mu opiše raspoloženje i osjećaj u momentu spolnog akta, na što mu je ovaj odgovorio: Dosad sam mislio da si samo obnemogao, a danas znam da si, uz to još i budala, jer je ovo stvar ukusa. Samo kad to proživiš znat ćeš što je. Ono se ne može opisati niti riječima pokazati.
O drugim pitanjima, na koje se može odgovoriti, mi smo već pisali u Ihja-ul-ulumu i drugim djelima. Ovdje ćemo sada ukratko spomenuti i upozoriti na neka od njih.
U sufijski derviški red može se upisati i prim ... Pročitajte više »

ONLINE RADIO
youtubekanal
BannerFans.com
Kategorije Hadisa
Anketu
Klanjate li pet puta dnevno?
[ Rjezultat ]
Ukupno Glasove 217
Kalendar