Main » Articles » Fetve » SAVREMENE FETVE

Da li je dozvoljen namaz u crkvi?

Pitanje: 
Je li dozvoljeno muslimanu klanjati u crkvi ako nema drugog mjesta gdje će klanjati, kao npr. Ako se nađe u nekoj evropskoj zemlji?

Odgovor:
Prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao:"Dato mi je pet stvari koje nisu date nikom drugom osim meni", a onda je među ovih pet stvari spomenuo:"Učinjena mi je Zemlja mjestom za činjenje sedžde i čistom, pa gdje god čovjek iz mog ummeta zatekne namaz neka ga tu i klanja."(Muttefekun alejh)

Na osnovu ovoga, cijela zemlja se smatra pogodnom za obavljanje namaza i mjestom za činjenje sedžde i namaza na kojem je dozvoljeno da se klanja, iako je preporučljivo udaljavanje od ovakvih mjesta kako bi se izbjegla bilo kakva sumnja. Međutim, ukoliko se ne može naći drugo mjesto osim ovog i u njemu se obavi namaz, može se reći da cijela zemlja pripada Allahu,dž.š., i ona je mesdžid muslimana.

Omer ,r.a., zamalo nije klanjao nama u crkvi uskrsnuća, a kada mu je rečeno:"Klanjaj!", rekao je :"Ne!Neću klanjati ovdje da ne bi došli muslimani poslije mene i rekli:"Ovdje je klanjao Omer, pa hajdeda je pretvorimo u džamiju!" On je ovaj razlog uzeo kao smetnju za klanjanje a ne bukvalno zato što je riječ o crkvi. A Allah najbolje zna.

Izvor: „Savremene fetve" –Yusuf Al-Qaradawi


Pripremio: Eldar Tutnić

Category: SAVREMENE FETVE | Added by: Harun (2011-09-28)
Views: 880
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
ONLINE RADIO
youtubekanal
BannerFans.com
Kategorije Hadisa
Anketu
Klanjate li pet puta dnevno?
[ Rjezultat ]
Ukupno Glasove 216
Kalendar