Main » 2010 » November » 21 » Iskusenje
11:30 PM
Iskusenje

"Kada Allah swt zavoli nekog svog roba, rekne melecima: "Povecajte mu iskusenje", a meleci zacudjeno reknu: "O Gospodaru, pa taj covjek je jedan od tvojih dobrih robova." "Znam" - odgovori Allah dz.s. " ali...
... pozelim da ga cujem kada Mi se skruseno obraca u dovi". (hadis) Svaki insan ima iskusenja, neko manje, neko vise. Ali bi musliman trebao da zna da su iskusenja neizbjezna na ovom dunjaluku, da je to ispit od Allaha swt, i da su iskusenja dobra za nas, jer nece trn ubosti muslimana, a on ako se strpi, a da mu Allah dz.s. nece obrisati grijeh za to. Iskusenja brisu covjeku grijehe i povecavaju mu stepene.
Ako Allah dz.s. zavoli covjeka, onda Allah swt ne zeli da ga sretne sa grijesima na Sudnjem danu, nego Allah dz.s. pozuri da covjeka ocisti od grijeha na dunjaluku, kroz razlicita iskusenja, a ujedno kroz ta iskusenja se moze vidjeti koliki je ciji iman.
Allahov Poslanik Ejub a.s. je bio toliko bolestan, da mu je citavo tijelo bilo raspadnuto i zaudaralo od te bolesti. Ljudi kada bi prolazili pored njega, zaobilazili bi ga u polukrugu, pa se navodi da mu je sejtan l.a. jedne prilike dosao i ismijavao ga, pitajuci ga: "Zar si ti Allahov Poslanik." On je od te bolesti bolovao vise godina, a pored toga je bio izgubio svoje imanje i svoju porodicu, ali se nikad nije predao nego je to stpljivo podnosio, pa ga je Uzviseni Allah izljecio od te bolesti podario mu veliku porodicu i veliki imetak. Jer poslije muke dolazi olaksanje.
Uzviseni Allah kaze u Kur'anu: "Ta, zaista, s mukom je i last (olaksanje), zaista s mukom je i last". Ibn Kesir r.a. u svom tefsiru Kur’ana pojasnjava ove ajete sa sljedecim hadisom: Allahov Poslanik saws je rekao: "Kada bi muka dosla i usla u kamen, za njom bi doslo i olaksanje da muku istjera".

Views: 687 | Added by: webmaster
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
ONLINE RADIO
youtubekanal
BannerFans.com
Kategorije Hadisa
Anketu
Klanjate li pet puta dnevno?
[ Rjezultat ]
Ukupno Glasove 217
Kalendar