Main » Articles » Brak u Islam » Brak u Islam

Brak

 BRAK U ISLAMU

______DUZNOSTI MUSKARCA________

Po serijatu covjek je duzan da uzdrzava zenu zbog cega mu je dat autoritet, koji je zasnovan na ljubavi. U casnom Kur’anu se kaze: "S njima lijepo lijepo zivite!” (K.4:19) Poslanik je rekao: "Muz koji je nepravedan prema zeni ce biti prvi koji ce uci u dzehennem. " On, s.a.v., je rekao: "Znajte da je najbolji covjek medju vama onaj koji najbolje postupa prema svojoj zeni.” 
Imam Dzafer Sadik kaze: "Sto covjek vise vjeruje, njegova ljubav prema zeni se povecava.”

Prema hadisu lijepo postupati prema zeni znaci obezbijediti joj uslove zivota koje je imala u kuci svojih roditelja tako da ne osjeti oskudicu niti ima brigu. Ali o slucaju kada covjek nema velika primanja i ne moze joj obezbijediti takav standard, u casnom Kur’anu se kaze: "... Imucan prema svojim mogucnostima, a siromasan prema svojim ... " (K.2:236)

Prema seriatu, muz uzdrzava zenu u zamjenu za njenu poslusnost. Boziji Poslanik, s.a.v., kaze: "Proklet je covjek koji zanemari potrebe svoje familije.”

Kako smo ranije rekli, zena je vise podlozna emocijama. Tako u slucajevima kada iskrsnu sporovi i neslaganja, islam nalaze muzu da bude tolerantan. U casnom Kur’anu se kaze: " S njima lijepo zivite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguce je da bas je u onome prema cemu odvratnost osjecate Allah veliko dobro dao.” (4:19)

Zena lose naravi za covjeka moze znaciti dzehennem na zemlji. Kada se poslanik Ibrahim zalio Allahu na zenu Saru, On mu je odgovorio: "Zena je slicna rebru: ne vrijedi ga pokusavati ispraviti, jer ce puci. Gledaj da ga koristis onako kakvo jeste.”

Kur’an i hadisi nam nalazu da ucvrstimo bracnu vezu ljubavlju i razumijevanjem, cak i onda ako to znaci odricanje i trpljenje do odredjene mjere. Idealan brak u islamu je onaj u kome muz i zena vole i cijene jedno drugo i savjesno izvrsavaju duznosti koje imaju jedno prema drugome.

Category: Brak u Islam | Added by: webmaster (2011-02-21)
Views: 411
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
ONLINE RADIO
youtubekanal
BannerFans.com
Kategorije Hadisa
Anketu
Klanjate li pet puta dnevno?
[ Rjezultat ]
Ukupno Glasove 216
Kalendar