"On je samo Opomena svjetovima.
A sigurno cete saznati vijest njegovu nakon (izvjesnog) vremena.”
(Kur an, 38:87,88)
Kur’an je podsjetnik ljudima sve do dana Sudnjega. On sadrži informacije koje covjek vremenom otkriva.
Energija ranog Suncevog sistema nije bila dovoljna da proizvede elementarno gvožde. U proracunavanju energije potrebne za proizvodnju jednog atoma gvožda utvrdeno je da je ona bila cetiri puta veca od energije Suncevog sistema. Drugim rijecima, ukupna energija Zemlje, ili Mjeseca, ili Marsa, ili bilo koje druge planete, nije dovoljna da formira jedan novi atom gvožda. Cak ni sva energija Suncevog sistema nije to u stanju uciniti. Naucnici vjeruju da je gvožde izvanzemaljskog porijekla, koje je na nju spušteno, a ne u njoj formirano.
U jednonm kur’anskom ajetu citamo:

"Zaista smo slali poslanike Naše sa dokazima jasnim i objavljivali s njima Knjigu i mjerilo, da svijet postupa po pravdi. I SPUSTILI smo GVOŽÐE - u njemu je si ... Pročitajte više »



Tema ovog rada je tumacenje ajeta 86:11 koji je dat u formi zakletve i koji glasi:
'Wessemai zatirredži' ......', što znaci 'Tako Mi neba punog vracanja...' (Kur'an, 86:11-12)
Kao što je vidljivo zakletva se sastoji od "neba” i jedne njegove veoma važne osobine, a to je sposobnost vracanja (redž'un) ili okretanja stvari u suprotnom pravcu.
Ajet ne kaže 'Tako mi neba kišnoga', (Wessemai zatil metar) niti 'Tako mi neba punog kiše.' Da je Allah dž.š. htio On bi to rekao, ali nije. Razloge možemo shvatiti tek u naovije vrijeme kada je nauka dovoljno uznapredovala u spoznajama o Zemljinoj atmosferi i njenoj ulozi u ocuvanja života na Zemlji.

Kada su rani komentatori Kur'ana objašnjavali navedeni ajet, mislili su da nebo vraca kišu. 'Redžussema' ' je za njih bila kiša. To je bilo apsolutno tacno. Jedan od najznacajnijih fenomena u našem životu je ono što mi nazivamo vodeni ciklus, ili hidrogeološki ciklus. Znamo da se pod utjecajem Sunca voda isparava iz ot ... Pročitajte više »


Prevođenje Kur’ana

U vrijeme objave Kur'ana naučne spoznaje o univerzumu bile su ograničene i nije bilo lahko razumijevati ajete u vezi za kosmosom i njegovim fenomenima osim u okvirima limita tog vremena.
Danas znamo daleko više o univerzumu, pa i zbog te činjenice, proučavanje više od 1.000 ajeta koji govore o kosmosu, čovjeku i njegovoj okolini, može biti jedan od najznačajnijih aspekata Kurana. Tu činjenicu možemo koristiti kao sredstvo da’we, sredstvo kojim ćemo pozivati ljude da vjeruju u Allaha i da proučavaju Njegovu konačnu objavu ljudima, Kur'an. -

Prijevod i tumačenje ajeta 52:6 sure Et-Tur.
U suri Et-Tur (Kur’an, 52:6) Allah, dž.š, izriče zakletvu:
"We-l-bahri-l-mesdžur” što znači
'Tako mi mora na vatru naloženog.'
Ključna riječ u ovom ajetu jeste mesdžur, što može značiti naložen (na vatru), potpaljen ili napunjen, nabujao (more). U ovom razmatranju opredjeljujemo se za prvo značenje ove riječi a razloge ćemo prezentirati u te ... Pročitajte više »


Povodom skorog astronomskog fenomena tj. pomracenja Sunca koje se ocekuje 11. augusta pišemo o hadisima koji se prenose sa istog dogadaja iz vremena Muhammeda, s.a.v.s. Opširnije o samoj pojavi procitajte u rubrici nauke.





Prenosi Aiša, radijallahu anha, i kaže: "Pomracilo se Sunce za vrijeme Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je poslao ko ce pozivati: ES-SALATU DŽAMIATUN, te je stao naprijed i klanjao dva rekjata sa cetiri rukua i cetiri sedžde." Kaže Aiša: "Nikada nisam ucinila duži ruku' niti dužu sedždu od tih." (Buharija i Muslim)

Prenosi se od Aiše, radijallahu anha, da je rekla: "Naglas je ucio Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u namazu pomracenja Sunca." (Buharija i Muslim)


Prenosi Abdullah ibni Abbas, radijallahu anhuma, i kaže: "Pomracilo se sunce za života Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, pa je klanjao, a i ljudi sa njim. Dugo je stajao na kijamu, koliko bi se proucila sura Bek ... Pročitajte više »


Cinjenje svih vrsta ibadeta samo Uzvišenom Allahu jeste u stvari kruna i plod ispravnog i potpunog vjerovanja u Allahovu jednocu (tevhid). To je suština šehadeta LA ILAHE ILLALLAH, tj. da se jedinom Allahu, dželle šanuhu, s pravom upucuje svaki ibadet, i da je On, dželle ve ala, jedini istinski Bog i da je sve što se obožava mimo Njega Uzvišenog, lažno božanstvo i nedostojno bilo kakvog ibadeta. Širk je uputiti bilo koji ibadet nekome drugome uz ili mimo jednom Stvoritelju. Onaj ko umre ne pokajavši se od ucinjenog širka, njemu je Allah, dželle šanuhu, haram džennet ucinio i mjesto mu je vatra, a grijeh mu nikada oprošten nece biti. Kaže Uzvišeni: "Ko širk ucini Allahu, tome je zabranio Allah džennet, a boravište njegovo je vatra i niko zulumcarima nece pomoci." (Prijevod znacenja, El-Ma'ida 72.) I kaže: "Allah nece oprostiti da Mu se širk cini, a oprostice manje grijehove od toga, kome On hoce." (Prijevod znacenja, En-Nisa 48.)


Samo Allahu stvaranje i na ... Pročitajte više »

« 1 2 3 4 5 6 »
ONLINE RADIO
youtubekanal
BannerFans.com
Kategorije Hadisa
Anketu
Klanjate li pet puta dnevno?
[ Rjezultat ]
Ukupno Glasove 217
Kalendar