Main » 2010 » February » 4 » Mladiću upoznaj svoga Stvoritelja
1:06 AM
Mladiću upoznaj svoga Stvoritelja



Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, neka je salavat i selam na poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjega dana.
Sve osim Allaha je svijet, i mi smo jedan od tih svjetova. Kakav je naš Gospodar? Naš Gospodar je milostiv i samilostan, On je vladar Sudnjega dana. Allah je Stvoritelj svega, On je najmoćniji i ništa ne izlazi iz okvira Njegove vlasti.Allahovo znanje obuhvata sve, detaljno i opširno, bilo da se tiče Njegovih postupaka, ili postupaka stvorenja: ''U Njega su ključevi svih tajni, niko ih ne zna osim Njega, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne a da On za njega ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi.'' (Prevod značenja El-An'am, 59.)


Mjesto Allahovih stopala (Kursijj) obuhvata nebesa i Zemlju, što ukazuje na veličinu Kursijja, odnosno, nebesa i Zemlja su neznatna u odnosu na Kursijj, kako kaže Uzvišeni: "Njegov Kursijj obuhvata i nebesa i Zemlju." (Prevod značenja El-Bakara, 255.)
Po ispravnijem mišljenju mufesira, kao što je poznato kod ehli-sunneta, Kursijj je veličanstveno stvorenje i mjesto Allahovih stopala. Prenesi se od Ibn Abbasa, radijellahu anhu, u vjerodostojnoj predaji, da je rekao: ''Kursijj je mjesto stopala, a veličina Arša ne može se proračunati.'' (Predaju bilježe: Abdullah ibnu Ahmed u 'Es-Sunne'; 1/301, Ibnu Huzejme u 'Et-Tevhid' str. 108, El-Hakim u 'Mustedeku'; 2/282.)
Allahov Arš
Allahovo Prijestolje (Arš) iznad koga je Allah, veći je od Kursijja. Kursijj koji obuhvata nebesa i Zemlju u odnosu na Arš je kao jedan kružić na velikom prostrantvu. Zamisli Zemlju s njenim obimom i prostranstvima, kad se na nju baci halka veličine jedne šake, koliko će ta šaka zauzet prostora zemlje, tako je i veličina Kursijja u odnosu na Arš. Arš je prekrivač cijelog svemira, i on je najveće svorenje. Allah ga je nazvao veličanstvenim i plemenitim i Allah se iznad njega uzvisio kako dolikuje Njegovoj veličanstvenosti. Rekao je Uzvišeni, subhanehu ve te'ala: "Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest dana stvorio, a zatim se nad Aršom uzvisio." (Prevod značenja El-E'araf, 54.)
Rekao je Ibn Abbas, radijellahu anhu: ''Zaista je Kursijj, koji obuhvata nebesa i Zemlju, sjedište stopala, a veličinu Arša ne zna niko osim Onaj ko ga je stvorio.'' Kaže Ibnul-Kajjim, rahimehullah: ''Jasno je da je Allah najveličanstveniji i veći od svega, i da su nebesa i Zemlja u ruci Njegovoj kao sto je zrno u ruci nekoga od nas. I ovo otklanja svaku nejasnoću i pobija svaku sumnju.'' (Vidi: Es-Savaikul-mursele; 2/277.)
Allahov nur – svjetlost
Kaže Allah, subhanehu ve te'ala: "I Zemlja će svjetlošću Gospodara svoga zasjati...'' (Prevod značenja Ez-Zumar, 69.) Ovo će biti na Sudnjem danu pri Njegovom dolasku, kako kaže Uzvišeni: ''... i kad dođe Gospodar tvoj i meleki budu sve red do reda.'' (Prevod značenja El-Fadžr, 22.) Čitava zemaljska kugla, njena veličina i prostranost, zasjat će svjetlošću Gospodara, subhanehu ve te'ala.
Sada nam je Allahov nur nedostupan jer ne možemo podnjeti jačinu Allahove svjetlosti, kao što kaže Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem: ''Njegov zastor je nur, kad bi ga otkrio, veličanstveni sjaj Allahovog lica spalio bi sve do čega bi dosegao Njegov pogled.'' Ovo je zbog slabosti stvorenja što ne mogu podnjeti jačinu Allahovog nura.
Rekao je Ibn Mes'ud, radijellahu 'anhu: ''Kod vašeg Gospodara nema dana i noći, Njegovo lice obasjava nebesa.'' A lice Allahovo je Njegoj nur i potpuna ljepota Njegova.
Dovoljno je to što je viđenje Allaha u Džennetu najveća blagodat i užitak, kao što se navodi u hadisu Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem: ''Pa nije im Allah dao ništa draže od gledanja u lice Njegovo.'' Nakon što im je dao sve džennetske blagodati, ne može se ništa porediti sa užitkom gledanja u Allahovo lice.
Sve navedeno dovoljno govori o Allahovoj veličini i uzvišenosti, ali i milost našeg Stvoritelja je neizmjerna. Kaže Allah, subhanehu ve te'ala: ''… a milost Moja obuhvaća sve.'' (Prevod značenja El–E'araf, 156.) Allah je milostiviji prema Svojim robovima nego sto je majka prema svome dijetetu, kako kaže Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem: ''Allah je milostiviji prema Svojim robovima od ove (majke) prema svome djetetu.'' (Buharija i Muslim)
Allah, subhanehu ve te'ala, iz neizmjerne milosti prema nama, voli da mu činimo dove i da tražimo od Njega sve što nam treba. Kaže Allah, subhanehu ve te'ala: ''Gospodar vaš je rekao: 'Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati!''' (Prevod značenja El-Mu'min, 60.) Rekao je Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem: "Naš Gospodar silazi na Zemaljsko nebo u zadnjoj trećini noći i govori: 'Ko Me doziva, pa da mu se odazovem, ko nešto traži od Mene pa da mu dadnem, i ko traži oprost od Mene, pa da mu oprostim.'" (Buharija; 1145, i Muslim; 758)
Nasuprot tome, Allah se srdi i ljut je na onoga ko traži od ljudi neku potrebu, a neće da digne ruke i zatraži od Onoga koji je Svemoćan i koji je Najbogatiji. Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem: ''Zaista je Allah ljut na onoga ko ne traži od Njega.''
Rekao je pjesnik:
"Ne traži potrebu od sina Ademova,
traži je od Onoga čija su vrata uvjek otvorena.
Allah se ljuti ako ga ne pitaš,
a sin Ademov kada ga upitaš!"
Allahov robe, obrati se svome Gospodaru u svakoj situaciji, traži od svoga Gospodara, jer On se raduje tvojoj dovi. I ne samo to, već se Uzvišeni stidi roba koji Mu digne ruke, koji Mu se ponizi i moli Ga. Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Zaista je tvoj Gospodar živ i plemenit, stidi se Svoga roba kad mu digne ruke da ih vrati prazne.'' (Ebu Davud, Et-Tirmizi, i Ibn Madže). Znači, Allah se stidi da ne udovolji robu koji mu digne ruke i moli Ga.
Mladiću, dovi i raduj se odgovoru od svoga Gospodara, onaj ko moli Allaha dobitnik je u svakoj situaciji, kako kaže Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve selem: "Nema muslimana koji upućuje dovu u kojoj nema grijeha i kidanja rodbinskih veza, a da mu Allah neće dati jedno od troje: ili će mu Allah uslišati dovi, ili će mu odgoditi to za ahiret, ili će ga sačuvati zla u toj mjeri.'' (Ahmed, Et-Tirmizi, El-Hakim)
Znaj, mladiću, tvoja veza sa Allahom je tvoj uspjeh na dunjaluku i na ahiretu. Tvoja poniznost pred Gospodarem je vrhunac ibadeta, to je svrha tvog stvaranja i tvog življenja.
Gospodaru naš, olakšaj nam da Te istinski spoznamo, da Ti budemo ponizni i pokorni i zaslužni Tvoje milosti.
Prema knjizi:
Ma'rifetul-Kebir el-Mute'al
Abdul-Kerim b. Salih El-Humejd

Izvor: www.ilmu-din.ucoz.com
Pripremio: Harun Lab

Attachments: slika 1
Views: 836 | Added by: Harun
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
ONLINE RADIO
youtubekanal
BannerFans.com
Kategorije Hadisa
Anketu
Klanjate li pet puta dnevno?
[ Rjezultat ]
Ukupno Glasove 217
Kalendar