Main » 2010 » September » 23 » Sabur(Strpljenje)
2:14 PM
Sabur(Strpljenje)
SABUR (STRPLJENJE)
Kaže Ibnu-l-Kajjim: „Rekao je Allah, dželešanuhu: "O vjernici, strpite se, budite izdržljivi i na Allahovim granicama bdijte." (prijevod znacenja, Ali - Imran 200.)

„Budite strpljivi" - sa samim sobom, "Budite izdržljivi" - sa neprijateljima i „Na Allahovim granicama bdijte" - budite cvrsti i pripremajte se. Kako god pripravnost (bdijenje na granicama) znaci bivanje na granicama da ne bi prodro neprijatelj, tako isto znaci bivanje na granici srca kako u njega ne bi prodro šejtan, osvojio ga i zavladao njime.

Allah, dželešanuhu, naredio je: lijepi sabur (sabrun - džemilun), lijepo uzvracanje (safhun - džemilun), lijepo izbjegavanje (hedžrun - džemilun).

Cuo sam šejhu-l-Islama Ibn Tejmijju kada kaže: "Lijepi sabur je onaj u kome nema jadikovanja. Lijepo uzvracanje je ono u kome nema ukoravanja. Lijepo izbjegavanje je ono u kome nema nanošenja neugodnosti. Strpljenjem se izdvaja ispravna ljubav od one koja je manjkava, i iskrena od lažne... Zbog toga je ljubav vecine ljudi lažna, jer su tvrdili da vole Allaha, a kad ih je On iskušao, nestalo je te njihove „istinske ljubavi", i nisu ostali cvrsti, osim onih koji su se strpili.”
Views: 904 | Added by: webmaster
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
ONLINE RADIO
youtubekanal
BannerFans.com
Kategorije Hadisa
Anketu
Klanjate li pet puta dnevno?
[ Rjezultat ]
Ukupno Glasove 217
Kalendar