Main » 2010 » February » 5 » Islamske pouke Prvi i Drugi dio
1:23 PM
Islamske pouke Prvi i Drugi dio

Poštovani mladiću,
znaj da se savjeti crpe iz riznice poslanstva Muhammeda a.s.. Bit će da si ti imao prilike upoznati savjete Božijeg poslanika pa ne znam što će ti onda moj savjet. Ako pak nisi, pitam te, gdje si proveo tolike godine? Ali ipak slušaj: Između ostalog Muhammed a.s. je savjetujući svoj narod rekao:
Ako se jedan čovjek bavi onim što ga ne zanima i što ne pripada njemu, to je najsigurniji znak, da je od njega Bog digao Svoju milost i da mu ne pomaže više. Onaj koji potroši bar jedan čas svog života onamo gdje ne treba i gdje nije namijenjen, dostojan je svake nesreće.

Tko pak preživi četrdeset godina, a dobra mu djela ne prevagnu hrđava, neka se pripremi za pakao.
Savjet je vrlo lahka i jednostavna stvar. No primiti savjet nije baš lahko, a naročito kod onih, koje se povode za svojim strastima, jer su zabranjene stvari obljubljene i prirasle uz ljudska srca. Slično je i sa onima koji traže službenu znanost, to jest uče da bi došli do položaja i do ovozemnog bogastva i raznovrsnih uživanja. Ovakvi misle, da je nauka sama po sebi spas i sreća i da učenost isključuje rad i borbu. To je uvjerenje i mišljenje neznalica.

Bože, Tebi slava! Ovi bijednici ne znaju da nauka bez rada ne daje nikakve koristi i da oni s tom svojom zabludom rade protiv sebe.
U tom smislu veli Muhammed a.s.:
Najviše će biti kažnjen onaj koji se nije koristio svojim znanjem.
Priča se da je neko vidio u snu Džunejda i pitao ga kako je, na što mu je ovaj odgovorio: ''Otišle su riječi i nestalo je znakova. Jedino sam se okoristio djelima i rekatima, koje sam obavljao u dubokoj noći''.
Mladiću, ne smiješ biti bez posla niti bez doživljaja. Posigurno znaj, da sama nauka ne koristi. Ona je slična čovjeku koji drži u rukama deset indijskih sabalja i naoružan je drugim raznim oružjem, a uz to je još pravi junak i borac. Šta misliš, ako bi na ovakvog junaka navalio lav, da li bi ga mogao odbiti bez upotrebe oružja. Sigurno je da bi lav rastrgao ovog čovjeka ako on ne bi upotrebio oružje. Isti je slučaj i sa naukom. Čovjek može naučiti i znati tisuću pitanja (mes'ela) ali od toga neće imati nikakve praktične koristi sve dok ne bude radio i udesio svoj život prema svom znanju. Još jedan primjer: Lijek ne može pomoći bolesniku sve dok se ne upotrijebi.

Ti možeš učiti stotinama godina i sakupiti na tisuće djela, a da ne zaslužiš Božije milosti. Božija milost postiže se samo radom.
Svemogući veli:
Čovjeku pripada samo ono što zasluži svojim radom.
Tko želi jednog dana da stane pred Boga i da Mu položi raèun, taj neka radi dobra djela!
Svatko će biti nagrađen prema djelima. Vjernici i oni koji rade dobra djela bit će nagrađeni rajem i u njemu će ostati zauvijek ne tražeći nikakve promjene.
Dobro prolaze oni koji se pokaju, vjeruju u Boga i rade dobra djela.
Muhammed a.s. je rekao:
Islamsko vjerovanje sastoji se od pet temeljnih dužnosti: kelimei šehadet (ispovijedanje Božijeg jedinstva i Muhammedova a.s. poslanstva), namaz, zekat, post i hadždž.

Kod vjerovanja imaju tri glavna elementa: jezikom očitovati, srcem potvrditi, a ostalim dijelovima tijela to radom manifestirati. Da je rad sastavni dio imana potvrđuje bezbroj dokaza.
Hasan El-Basri veli: ''Bog će na Sudnjem Danu reći Svojim robovima: 'Ulazite u džennet po Mojoj Milosti i podijelite ga međusobno prema svojim djelima'.''
Samo onda kada budeš radio bit ćeš nagraðen. Priča se, kako se jedan od Israiloviæa (Benu-Israil) molio Bogu i obožavao Ga sedamdeset godina. Da bi pokazao anđelima (melekima) njegovo stanje, Bog pošalje jednog anđela i naredi mu, da saopći ovom Jevreju, da on tim svojim ibadetom nije zaslužio Džennet. Umjesto da klone i da ovlada njime razočarenje on je odgovorio: Stvoreni smo za molitvu i treba da obožavamo Boga. Kada je melek dostavio Bogu ovaj odgovor, Bog je dodao:
Kad on nije odustao od ibadeta, ne odustajem ni Ja od njega. Budite svjedoci, da Sam mu oprostio sve grijehe.
Muhammed a.s. veli:
Prekontrolirajte sami sebe i položite sami sebi račun prije nego ga drugim položite, procijenite svoja djela prije nego vam ih drugi procijene.
Hazreti Alija veli: Tko misli da bez truda i borbe može doći do cilja, taj se samo zanosi iluzijama, a tko opet misli, da se samo trudom cilj postiže, pravi se neovisnim.
Hasani-Basri u tom smislu veli: Zahtijevati i tražiti džennet bez rada jest pravi grijeh.

Božiji poslanik Muhammed a.s. dodaje:
Pametan je onaj koji radi, a budala je tko slijedi svoje strasti i nada se da će mu Bog ispuniti želju.

Drugi dio

Mladiću, koliko si noći proveo u učenju i čitanju raznih knjiga? Ne znam šta bi tome mogao biti razlog, ako si svoj san žrtvovao radi toga kako bi postigao unosne položaje, obogatio se i pretekao svoje drugove. U tom slučaju teško tebi! Budeš li pak s tim namjeravao jačati i oživiti uzvišenu nauku islama, širiti ćudoređe i suzbijati i lomiti strast, koja vodi samo zlu, u tome slučaju blago li se tebi! Živi kako god želiš, ali pri tome znaj da ćeš umrijeti; voli koga hoćeš, ali ćeš ga ipak, ostaviti; i radi što želiš, jer ćeš prema djelima biti i nagrađen!

Znaš li kakvu korist imaš od teozofije, apologetike, medicine, pjesništva, astronomije, metrike, gramatike i sintakse? Izučavati te znanosti značilo bi besmisleno trošiti svoj život. Naprotiv, misliti o Bogu i udovoljavati Njegovim zahtjevima, to je pravi smisao života.

Vidio sam u Evanđelju (Indžil) ovu Isaovu izreku:

Od časa kada se umrli stavi na nosila (tabut), pa dok se ne donese do groba, morat će odgovarati na četrdeset pitanja. Kao prvo pitanje Bog će staviti ovo: Robe, godinama si nastojao da uljepšaš svoj vanjski izgled prema ljudima, a svome izgledu prema Meni nisi posvetio ni sat pažnje. Ja sam svaki dan gledao tvoje srce i dovikivao ti: Stojiš okružen svim mogućim Mojim dobrima, a radiš za drugoga, pa jesi li ti lud, zar ne vidiš?!

Znanje bez djela je pravo ludilo, a djelo bez znanja ne može ni postojati. Budi uvjeren, da samo znanje nije u stanju da te danas udalji od hrđavih djela, niti da te nagna na pokornost i odanost prema Bogu, a niti će te sutra spasiti džehennemske vatre. Ako ne budiš radio danas i nastojao da nadoknadiš ono što te je prošlo u minulim danima, reći ćeš na Sudnjem Danu: Povrati nas da radimo dobra djela; ali ćeš tada dobiti odgovor: Budalo, otuda i dolaziš!

Nastoj da ti duša bude velika i plemenita, ne daj da ti strast trijumfira, neka ona uvijek bude pobjeđena, a što se tiče tijela, gledaj da ga učiniš ''mrtvim'' (da oslabiš i umiriš tjelesne poticaje strasti – primjedba priređivača). Tvoj je dom grob. Tamo te svakog časa očekuju. Čuvaj se da ne bi došao među njih bez opskrbe.

Ebu Bekr je rekao: Tijela su krletke za ptice ili staje za stoku. Promisli kojoj vrsti pripadaš. Ako budeš pripadao pticama više sfere, onda čućeš na glas trube: Vraćaj se Bogu!; prhnuti u visine i zaustaviti se na vrhovima rajskih palača, kao što je to naglasio Muhammed a.s. rekavši da se smrću Ibni-Muaza potresao Arš. Budeš li, nedao Bog, pripadao drugoj vrsti, za koje Svomogući veli da su ''kao životinje, pa čak i gori od njih''; tada nećeš biti siguran jer odlaziš iz kuće u pakao.

Priča se da je Hasan El-Basri jedanput uzeo u ruke čašu bistre i hladne vode i prije nego ju je popio pao u nesvjest. Kada je došao sebi pitali su ga što mu se to dogodilo, na što je odgovorio da se u času kada je htio popiti vodu sjetio vapaja stanovnika džehennema, da im se pošalje iz dženneta vode i drugih stvari koje uživaju sretnici u raju.

Kada bi samo znanje bez rada bilo dovoljno, onda bi bilo beskorisno i suvišno pokajanje i traženje oprosta. Priča se kako su jedanput ashabi u prisutnosti Muhammeda a.s. spomenuli Abdullah-Ibni-Omera. Čuvši to ime Muhammed a.s. je dodao:

Dobar je to čèovjek, samo još da se moli Bogu, da radi i da klanja po noći.

Nadalje je rekao jednom od svojih drugova:

Nemoj mnogo spavati po noći, jer tko mnogo spava, bit će siromah na Sudnjem Danu!

Moliti se Bogu po noći Božija je zapovijed, tražiti od Njega oprosta izjutra znači biti Mu zahvalan, pokoran i odan.

Muhammed a.s. je rekao:

Svemogućæi voli tri glasa: glas pijetla, glas onoga koji uči Kur'an i glas pobožnog, koji se izjutra moli za oprost.

Sufjani-Sevrija veli: Bog je stvorio jednu vrstu vjetra koji puše izjutra i nosi Bogu molbu za oprost i druge molitve. Dalje nastavlja Sevrija: U prvom dijelu noći ustaju Bogobojazni i mole se sve do zore, a u zoru ustaju oni koji traže Božiji oprost i mole Boga, im oprosti grijehe. Iza njih ustaju lijenčine (gafili) kao mrtvi, kada se proživljuju iz grobova.

Veli se da je mudri Lukman preporučio svome sinu slijedeće: Nemoj da pijetao bude pametniji od tebe! On svako jutro ustaje i pjeva, a ti spavaš.

Zapamti, da je svrha nauke da upoznaš što je pokornost, odanost i obožavanje Uzvišenog Bića. Znaj da je odanost i molitva (ibadet) slijediti propise vjere djelom i riječima. Drugim riječima, sve što govoriš, radiš i ostavljaš mora biti u skladu s propisima Šerijata. Naprimjer kada bi ti postio Bajrame ili kada bi klanjao u otetom odijelu, bio bi griješnik, iako je taj čin u obliku ibadeta. Potrebno je da tvoja djela i riječi budu u skladu s vjerskim propisima, jer i znanje i rad ako ne odgovaraju Šerijatu, predstavljaju zabludu. Nemoj da se zavaraš sufijskim naklapanjima. Pravi misticizam (tesavvuf) ne sastoji se u tome. Tesavvuf je pravac koji se postiže jedino borbom protiv strasti i tjelesnih nagona. U tome glavnu ulogu ima vježbanje (rijada), a ne nekakve čarolije i razmetanje. Dok ne ubiješ svoju strast, srce ti neće biti osvijetljeno svijelom Spoznaje. Znaj da je brbljav i lapandav jezik kao i srce napunjeno nemarom i strastima znak nesreće.

Izvor: Ilmu-din.ucoz.com
Pripremio: Harun Lab

Views: 665 | Added by: Harun | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
ONLINE RADIO
youtubekanal
BannerFans.com
Kategorije Hadisa
Anketu
Klanjate li pet puta dnevno?
[ Rjezultat ]
Ukupno Glasove 217
Kalendar