Vjerniku koji ce ovih dana krenuti put Meke, s namjerom da hodocasti casna mjesta, da obavi peti rukn islama, ne može a da ne zakuca jace srce kada pomisli da ce, kao hadžija, biti jedan od dujufur-Rahman (gostiju Milostivog), da ce uskoro hodati po mjestima po kojima je hodao Allahov, dž.š, miljenik Muhammed, s.a.v.s, da ce hodati po mjestima po kojima su hodali ashabi, najodabranija generacija koja je ikada krocila na Zemlju, po mjestima koja su bila svjedok objave Kur‘ana, koja su bila svjedok zijareta naših predaka, naših majki i oceva, naših deda i nana, svih muslimana i muslimanki koji su živjeli na planeti Zemlji, a koji su se odazvali Allahovu, dž.š, pozivu da hodocaste to casno mjesto. Srce ne može ostati ravnodušno kada zna da se, odlukom da ide na hadž, odaziva pozivu Ibrahima Alejhisselama, našeg praoca, koji je prije više hiljada godina, po Allahovoj naredbi, ljude pozvao na hadž: ”I oglasi ljudima hadž: dolazice ti pješke i na kamilama iznurenim; do ... Pročitajte više »



Ulazimo u još jednu školsku godinu u kojoj se, kako se može nazrijeti, bije bitka za ideološko usmjeravanje i odgajanje daka, a ta bitka još više ce se rasplamsati, s obzirom da se ocekuje da ce partije koje su protiv vjeronauke ojacati u svim sferama vlasti, tako da ce se mogucnost njihovog djelovanja na ukidanje vjeronauke povecati.
Imajuci u vidu da su protiv vjeronauke u Bosni i Hercegovini, uglavnom, sve snage koje su javno ili tajno ratovale protiv bošnjackog naroda, onima medu Bošnjacima koji su za vjeronauku predstoji duga borba ukoliko žele da ostvare to elementarno ljudsko pravo i svoju djecu odgajaju onako kako oni, kao roditelji, žele, a ne kako žele drugi.
Muslimane koji želi da odgajaju svoju djecu u islamu i da ih ideološki usmjeravaju u tom pravcu, posebno zabrinjava cinjenica da organi Islamske zajednice nedovoljno odlucno nastupaju u odbrani vjeronauke, tog elementarnog ljudskog prava, a posebno im teško pada cinjenica unutar Zajednice i ... Pročitajte više »


Peti islamski šart



Ko ispunjava uslove dužan je obaviti ovaj peti islamski šart


Muslimani i muslimanke koji imaju mogucnosti da odu na hadž, a peti islamski šart još nisu izvršili, dužni su da to što prije urade, jer hadž je stroga obaveza: "Hodocastiti hram dužan je, Allaha radi, svako ko je u mogucnosti.” Za onog ko propusti priliku i ode sa ovog svijeta prije negoli izvrši tu dužnost postoji velika opasnost. Naime, od Poslanika, s.a.v.s, prenosi se, doduše u hadisu u cijem senedu ima slabosti, da je rekao:
"Ko bude imao opskrbu i prevozno sredstvo da može doci do Bejtullaha, a ne obavi hadž, ništa mu nije ostalo do da umre kao židov ili kršcanin, zato što Uzvišeni Allah u Svojoj Knjizi kaže: "Hodocastiti hram dužan je, Allaha radi, svako ko je u mogucnosti.” Zbog toga, preporucujem djeci i unucadi ciji su roditelji bili obavezni izvršiti ovu dužnost, a nisu to ucinili da oni licno za njih obave hadž ili pošalju nekog drugog (bed ... Pročitajte više »


Pokornost Poslaniku, s.a.v.s, predstavlja nužnu pretpostavku da bi neko mogao biti musliman. Otuda i velika potreba da ovo pitanje muslimani pravilno razumiju kako bi bili istinski muslimani.

Svakom poznavaocu islama nedvojbeno je jasno da pokornost Allahovom Poslaniku, s.a.v.s, predstavlja nužnu pretpostavku da bi se upotpunio šehadet, tj. da bi se odredena osoba mogla smatrati vjernikom (mu‘minom). Pokornost Poslaniku, s.a.v.s, ogleda se u slijedenju njegova sunneta, tj. slijedenju rijeci koje je izrekao, djela koja je radio i postupaka njegovih ashaba koje je šutnjom odobrio, te slijedenju njegovih moralnih vrijednosti i osobina.
Uzvišeni Allah strogo je naredio muslimanima da slijede Poslanika, s.a.v.s, u svemu što nareduje ili zabranjuje: ”Ono što vam Poslanik da, to uzmite, a ono što vam zabrani ostavite.”

Štaviše, iz mnogih naredbi razumijemo da Allah, dž.š, njegove naredbe i zabrane smatra Svojim: ”I pokoravajte se Allahu i Poslaniku da bi v ... Pročitajte više »


Tumacenje kur’anskog ajeta 18:25-26
U kur’anskoj pripovijesti o grupi vjernika koji su bili spašeni cudesnim dugim snom u pecini, Uzvišeni Allah nam govori o vremenu koje su oni proveli u pecini - 300 godina, a neki su još dodali i devet. Na prvi pogled ovaj ajet izgleda nejasan, maglovit. Je li to 300 ili 309 godina? U daljem tekstu pokušat cemo dokazati da su obje tvrdnje tacne.
Allah dž. š. u suri 18 kaže:
'I ostali su u pecini svojoj tri stotine godina i dodali devet.
Reci: "Allah je Najbolji znalac tog što su ostali. Njegovo je nevidljivo nebesa i Zemlje.' (Kur'an, 18:25-26)

'Pokazivacemo im znakove Naše na horizontima i u dušama njihovim, dok im ne bude jasno da je On Istina. Zar nije dovoljno, Gospodar tvoj, što je On nad svakom stvari svjedok?'
(Kur'an, 41:53)
"Sunce i Mjesec su po proracunu.”
(Kur'an, 55:5)
Drevni narodi su racunali da je jedan mjesec vrijeme izmedu dva puna Mjeseca, ili broj dana koji je potreban ... Pročitajte više »

1 2 3 4 5 6 »
ONLINE RADIO
youtubekanal
BannerFans.com
Kategorije Hadisa
Anketu
Klanjate li pet puta dnevno?
[ Rjezultat ]
Ukupno Glasove 217
Kalendar